Szkoła aktywnie współpracuje z rodzicami, uczelniami wyższymi, zakładami pracy oraz innymi podmiotami wspierającymi szkołę w realizacji jej statutowych zadań. Dwójka wyposaża ucznia w gruntowną wiedzę, umiejętności myślenia twórczego, postawę otwartości i kreatywności. Młodzież realizuje swoje pasje oraz ma szanse na uzyskiwanie dodatkowych kwalifikacji.
Atutami szkoły są: wykwalifikowana kadra, bardzo dobra baza dydaktyczna, przyjazny klimat, bezpieczne otoczenie, współpracująca społeczność, wypracowane rozwiązania pracy z uczniami o specjalnych potrzebach edukacyjnych, dogodna lokalizacja w centrum miasta. Szkoła wprowadza innowacyjne rozwiązania pedagogiczne podnoszące jakość pracy.
W Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych Perspektywy, Technikum nr 2 zajęło 20. miejsce w województwie wielkopolskim wśród techników i przyznano jej Srebrną Odznakę Perspektywy 2022.
„KSZTAŁCIMY LUDZI SUKCESU”
OFERTA EDUKACYJNA
TECHNIKUM
- Technik informatyk
Umiejętności: posługiwanie się systemami operacyjnymi, praca w sieciach, administrowanie systemami, programowania i projektowania.
Praca w firmach, bankach, instytucjach publicznych, punktach serwisowych, czy ośrodkach obliczeniowych.
Umiejętności: tworzenie programów komputerowych w pewnym języku programowania oraz nadzoruje proces ich wdrażania. Znajomość języków programowania (np. C, C++, Java, Python, PHP, JavaScript).
Miejsce pracy w: działach informatycznych wielu firm, agencjach reklamowych, firmach z sektora IT, start-upach, firmach tworzących oprogramowanie komputerowe, serwisach komputerowych, studiach graficznych i dźwiękowych, studiach telewizyjnych i filmowych.
Umiejętności z zakresu grafiki komputerowej, reklamy, marketingu i public relations.
Miejsca pracy: agencje reklamowe, biura ogłoszeń, studia graficzne.
Umiejętności: planowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, pełnienie roli menadżera, prowadzenie rozliczeń finansowo-księgowych, prowadzenie spraw kadrowo-płacowych.
Miejsca pracy to: banki, urzędy, przedsiębiorstwa, własna działalność gospodarcza.
Umiejętności z zakresu: planowania i ocenianie żywienia, przygotowywania potraw i napojów, produkcja wyrobów kulinarnych, organizowania produkcji gastronomicznej.
Typowe miejsca pracy to: restauracje, kawiarnie, stołówki, catering.
Umiejętności: dobieranie oferty hotelowej zgodnie z potrzebami gości, sporządzanie dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich, prowadzenie rozliczeń finansowo-księgowych, przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi gości, obsługa komputerowych programów użytkowych niezbędnych w pracy zawodowej.
Miejsca pracy to: hotele, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Umiejętności: dokonywanie rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawanie mięsa, magazynowanie i przygotowywanie mięsa do dystrybucji, obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa, magazynowanie i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Źródło: Artykuł Sponsorowany
Poprzednia
Następna