Najwięcej witaminy C w warzywach jest w:
Wśród owoców najwyższe C mają:
Witamina C jest niezwykle wrażliwa i rozpuszcza się w wodzie. Tracimy ją, gotując potrawy (rozpuszcza się w wywarze), odgrzewając, a nawet krojąc czy rozmrażając zbyt szybko. Dlatego najlepiej dostarczać ją w formie surowej.
Witaminę C można brać w przypadku przeziębienia czy grypy. Dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C, zaś kobiety trochę mniej – 75 mg/dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące). Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem, ale osoby z chorymi nerkami powinny uważać.
Objawy niedoboru witaminy C to:
Chorobą, do której prowadzi niedobór witaminy C jest szkorbut. Od nazwy tej choroby witaminę C nazywa się kwasem askorbinowym.
Poprzednia
Następna