iKrotoszyn.pl reklamy
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej

Reklama - Pielęgnacja - Renowacja - Farbowanie | Laguna Shoes

Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm

AUTOPROMOCJA - Najświeższe informacje z krotoszyńskiego biura ARiMR. Tematy ważne dla rolników i mieszkańców wsi w Krotoszynie.


PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM
Rynek Pracy powiatu krotoszyńskiego - oferty pracy oraz artykuły tematyczne
Bez względu od tego, gdzie mieszkasz i czym się zajmujesz, możesz wspierać naszą zakładkę ipomagamy aktywnie.
Zdrowie

Masło czy margaryna? Czym smarować pieczywo?

2019-10-22 11:10:00

Masło czy margaryna? To dylemat wielu osób. Powszechnie twierdzi się, że to pierwsze jest zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Masło i margaryna to odwieczni konkurenci. Masło uchodzi za coś lepszego, być może dlatego, że jest droższe i niekiedy trudniej dostępne. Dodatkowo uważane jest za zdrowsze, ponieważ jest naturalnego pochodzenia, delikatniejsze i bogate w wiele witamin. Czy warto jednak dyskwalifikować pudełko margaryny w zamian za kostkę masła?

 

Masełko…

Specjaliści przekonują, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ u każdego sprawdzi się coś innego. Masło z uwagi na bogactwo witamin, powinno być często spożywane przez dzieci, natomiast margaryna podawana seniorom. W swoim składzie nie może zawierać mniej niż 80-90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Produkt ten nie zawiera dodatkowych tłuszczów roślinnych. Jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. To źródło witamin A, D i E. Masło niestety jest źródłem cholesterolu, dlatego niektórzy powinni go unikać. Nie powinny go również spożywać osoby zagrożone zawałem, mające nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę lub inne choroby układu krążenia. Nie powinno się na nim smażyć (zamiennie wybierzmy masło klarowane), ponieważ szybko się ono przypala, a dym wytwarza szkodliwe dla naszego zdrowia substancje!

 

Margaryna

Margaryna to mieszanka tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Często wzbogacona polepszaczami smaku lub innymi substancjami barwiącymi. Niezależnie od rodzaju zawiera w sobie kwasy tłuszczowe trans, które są dla nas szkodliwe. Ma jednak swoje zalety. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy E. Obniża cholesterol, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z tym problemem. Również powinny ją jeść osoby z nietolerancją laktozy, o ile faktycznie nie ma w składzie mleka.

 

Tak więc to, co wybierzemy do smarowania powinno być uwarunkowane tym, czy mamy jakieś problemy zdrowotne lub czy jesteśmy alergikami. Wszystkie osoby zajmujące się zdrowiem są zgodne, że łatwo dostępne miksy tłuszczowe do smarowania pieczywa są dużo gorsze od masła i margaryny.

 

Wszyscy są jednak zgodni, że zarówno masło, jak i margaryna są lepszym rozwiązaniem niż popularne miksy tłuszczowe do smarowania pieczywa.

 






Reklama - OSK AS Maria Maśniak

Reklama - TEOMINA SPORT - SIŁOWNIA - FITNESS - CORSSFIT


Reklama - Agencja reklamowa Adam1


Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód
Reklama - Lombard Smok Krotoszyn - Gotówka od ręki - Skup złota, skup srebra

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

Reklama internetowa w gazecie



iKrotoszyn.pl reklamy
Sieć gazet internetowych - igazetyinternetowe.pl