iKrotoszyn.pl reklamy
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej
iKrotoszyn.pl - reklamuj się w gazecie internetowej


Reklama - Centrum Rolno Ogrodnicze w Krotoszynie

Reklama - MEBLE Krotoszyn | MEB-TRANS – Ireneusz Sobczak

Reklama - CATERING DLA ZDROWIA - DIETA PUDEŁKOWA



Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm



Reklama - TEOMINA SPORT - SIŁOWNIA - FITNESS - CORSSFIT

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Bez względu od tego, gdzie mieszkasz i czym się zajmujesz, możesz wspierać naszą zakładkę ipomagamy aktywnie.

Autopromocja gazety internetowej ikrotoszyn.pl
Zdrowie

Masło czy margaryna? Czym smarować pieczywo?

2019-10-22 11:10:00

Masło czy margaryna? To dylemat wielu osób. Powszechnie twierdzi się, że to pierwsze jest zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Masło i margaryna to odwieczni konkurenci. Masło uchodzi za coś lepszego, być może dlatego, że jest droższe i niekiedy trudniej dostępne. Dodatkowo uważane jest za zdrowsze, ponieważ jest naturalnego pochodzenia, delikatniejsze i bogate w wiele witamin. Czy warto jednak dyskwalifikować pudełko margaryny w zamian za kostkę masła?

 

Masełko…

Specjaliści przekonują, że nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ u każdego sprawdzi się coś innego. Masło z uwagi na bogactwo witamin, powinno być często spożywane przez dzieci, natomiast margaryna podawana seniorom. W swoim składzie nie może zawierać mniej niż 80-90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Produkt ten nie zawiera dodatkowych tłuszczów roślinnych. Jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. To źródło witamin A, D i E. Masło niestety jest źródłem cholesterolu, dlatego niektórzy powinni go unikać. Nie powinny go również spożywać osoby zagrożone zawałem, mające nadciśnienie tętnicze czy miażdżycę lub inne choroby układu krążenia. Nie powinno się na nim smażyć (zamiennie wybierzmy masło klarowane), ponieważ szybko się ono przypala, a dym wytwarza szkodliwe dla naszego zdrowia substancje!

 

Margaryna

Margaryna to mieszanka tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Często wzbogacona polepszaczami smaku lub innymi substancjami barwiącymi. Niezależnie od rodzaju zawiera w sobie kwasy tłuszczowe trans, które są dla nas szkodliwe. Ma jednak swoje zalety. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy E. Obniża cholesterol, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z tym problemem. Również powinny ją jeść osoby z nietolerancją laktozy, o ile faktycznie nie ma w składzie mleka.

 

Tak więc to, co wybierzemy do smarowania powinno być uwarunkowane tym, czy mamy jakieś problemy zdrowotne lub czy jesteśmy alergikami. Wszystkie osoby zajmujące się zdrowiem są zgodne, że łatwo dostępne miksy tłuszczowe do smarowania pieczywa są dużo gorsze od masła i margaryny.

 

Wszyscy są jednak zgodni, że zarówno masło, jak i margaryna są lepszym rozwiązaniem niż popularne miksy tłuszczowe do smarowania pieczywa.

 







Reklama - PROMATIX KROTOSZYN - RTV, AGD, SPRZĘT POD ZABUDOWĘ

Reklama - OSK AS Maria Maśniak


Reklama - Biuro Rachunkowe Maison Polska


Reklama - ADAM1.PL - Agencja Reklamowa, Studio Graficzne, Drukarnia

Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód
Reklama - Lombard Smok Krotoszyn - Gotówka od ręki - Skup złota, skup srebra

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


Reklama internetowa w gazecie



Autopromocja ikrotoszyn.pl


Sieć gazet internetowych - igazetyinternetowe.pl