Poradnik

"Najlepiej spożyć przed" - czy po tym terminie trzeba wyrzucić żywność?

2021-09-17 13:50:29
Wyrzucanie żywności to wyrzucanie swoich pieniędzy do śmietnika. Często produkty lądują w koszu, choć nadają się jeszcze do spożycia. A wszystko to za sprawą terminu, który nie zawsze oznacza, że coś jest już zepsute.

Na opakowaniach możemy spotkać się z dwoma oznaczeniami produktów - „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”. I chociaż na ten pierwszy termin trzeba bardzo uważać, drugi jest tylko pewnego rodzaju zapewnieniem jakości.

 

"Należy spożyć do"

"Należy spożyć do" – spotkamy zwykle na produktach szybko psujących się, data podana na opakowaniu jest terminem, po którym nie można już spożyć danego produktu. Oczywiście nie oznacza to, że z chwilą wybicia północy jedzenie to przestaje być dobre. Zanim trafi do kosza, warto sprawdzić jego zapach i smak – jeśli wszystko jest w porządku, nie ma pleśni, to można je spożyć.

 

"Najlepiej spożyć przed"

"Najlepiej spożyć przed" – data jest gwarancją jakości, do tego czasu produkt spełnia pewne parametry, jak kolor czy aromat. Nie oznacza to jednak, że po tym czasie produkt będzie bezwartościowy. Producenci często asekuracyjnie podają krótszą datę. Również w tym przypadku powinniśmy zaufać naszym zmysłom.

 

Jakie produkty można przechowywać latami?

 

Podaje się, że latami można przechowywać suchą żywność, jak. biała mąka, kasze, suszone rośliny strączkowe (groch, fasola) suchy makaron. Miód, sól czy cukier są praktycznie nieśmiertelne, o ile nie mają kontaktu z wilgocią.


Czytaj również